Bahan-Bahan :
1. Tempe
2. Ubi Kentang
3. Fucuk
4. Soon (mcm bihun)
5. Bawang merah
6. Bawang putih
7. Asam Jawa
8. Garam
9. Gula
10. Kicap
11. Cili Besar
Cara Membuatnya :
1. Tempe dan ubi kentang dipotong kecil-kecil.
2. Rendam soon dalam air hingga lembut.
3. Goreng tempe dan ubi kentang yang telah dipotong hingga garing.
4. Goreng fucuk dan rendam dalam air.
5. Setelah fucuk sejuk, gunting kecil-kecil.
6. Gunting juga soon menjadi pendek.
7. Mayang bawang merah dan bawang putih.
8. Hiris cili besar.
9. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili besar yang telah dihiris.
10. Setelah masak, masukkan kicap, air perahan asam jawa, garam dan gula secukup rasa dan tambah sedikit air.
11. Selepas itu, masukkan tempe, ubi kentang, fucuk dan soon yang telah digoreng tadi.
12. Gaul hingga sebati.
13. Siap untuk dihidang.
1. Tempe
2. Ubi Kentang
3. Fucuk
4. Soon (mcm bihun)
5. Bawang merah
6. Bawang putih
7. Asam Jawa
8. Garam
9. Gula
10. Kicap
11. Cili Besar
Cara Membuatnya :
1. Tempe dan ubi kentang dipotong kecil-kecil.
2. Rendam soon dalam air hingga lembut.
3. Goreng tempe dan ubi kentang yang telah dipotong hingga garing.
4. Goreng fucuk dan rendam dalam air.
5. Setelah fucuk sejuk, gunting kecil-kecil.
6. Gunting juga soon menjadi pendek.
7. Mayang bawang merah dan bawang putih.
8. Hiris cili besar.
9. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili besar yang telah dihiris.
10. Setelah masak, masukkan kicap, air perahan asam jawa, garam dan gula secukup rasa dan tambah sedikit air.
11. Selepas itu, masukkan tempe, ubi kentang, fucuk dan soon yang telah digoreng tadi.
12. Gaul hingga sebati.
13. Siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan