Aku pun tak tau la kenapa, aku asyik tulis pasal resepi jawa je. Tapi aku rasa, resepi ni, chef wan pun tak tau.. Resepi turun-temurun embah aku. Nama dia pun agak kelakar, tapi memang itu la namanya iaitu PUNTEN.
Ni cara-cara membuatnye :
Bahan-Bahan :
1. 4 pot beras
2. 1 biji kelapa
3. Garam
4. Minyak Masak
5. Serbuk Perasa (Ajinomoto)
Cara-cara Membuatnya :
1. Masak nasik seperti biasa tapi kali ni, gantikan air dengan santan (macam buat nasi lemak)
2. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa
3. Lepas nasi tu agak-agak hampir masak, masukkan satu sudu besar minyak masak (ikut berapa banyak nasi yang kita masak)
4. Lepas nasi tu masak, tumbuk nasi tu hingga hancur
5. Nasi yg telah hancur dimasukkan ke dulang, ditekan dan diratakan. (Nanti dia jadi ala-ala macam nasi himpit yang telah dipotong.
6. Biarkan dia sebentar agar sejuk
7. Lepas sejuk, potong dia macam biasa
Ni cara-cara membuatnye :
Bahan-Bahan :
1. 4 pot beras
2. 1 biji kelapa
3. Garam
4. Minyak Masak
5. Serbuk Perasa (Ajinomoto)
Cara-cara Membuatnya :
1. Masak nasik seperti biasa tapi kali ni, gantikan air dengan santan (macam buat nasi lemak)
2. Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa
3. Lepas nasi tu agak-agak hampir masak, masukkan satu sudu besar minyak masak (ikut berapa banyak nasi yang kita masak)
4. Lepas nasi tu masak, tumbuk nasi tu hingga hancur
5. Nasi yg telah hancur dimasukkan ke dulang, ditekan dan diratakan. (Nanti dia jadi ala-ala macam nasi himpit yang telah dipotong.
6. Biarkan dia sebentar agar sejuk
7. Lepas sejuk, potong dia macam biasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan