2 April 2013

Lagi Resepi Jawa : Kerabu Jawa

2 minggu lepas, saya pulang ke kampung, tiba-tiba teringin kerabu jawa. Saya pun apalagi, cakap kat mak nak buat kerabu dan menuntut ilmu cara-cara membuat kerabu jawa. Ok, ni cara-cara dan bahan-bahan untuk membuat resepi kerabu jawa.

Bahan-bahan :
1. Kacang Panjang
2. Pucuk Ubi
3. Tauge
4. Timun
5. Daun Limau Purut
6. Bawang Merah
7. Bawang Putih
8. Cekur (3 biji)
9. Ikan Bilis atau Udang Kering
10. Hampas Kelapa
11. Cili Padi

Cara-cara Membuatnya :
1. Potong Kacang panjang dalam anggaran lebih kurang 3 cm.
2. Parut timun macam dalam laksa tu.
3. Kemudian masak air sehingga mendidih dan masukkan sayur kacang panjang, pucuk ubi dan tauge.
4. Rebus sehingga masak.
5. Setelah masak, toskan sayur-sayur tadi.
6. Hiris halus daun limau purut.
7. Goreng bawang merah, bawah putih dan ikan bilis.
8. Goreng hampas kelapa tanpa menggunakan minyak (istilah dia saya tak ingat) sehingga hampas agak-agak berwarna coklat, tapi jangan hangit pulak.
9. Tumbuk cili padi dengan bawang merah, putih dan ikan bilis yang digoreng tadi sehingga lumat dan masukkan garam secukup rasa serta masukkan cekur.
10. Setelah lumat, masukkan hampas kelapa yang digoreng tadi hingga dia sebati dengan bahan-bahan rempah tadi. Tapi tumbuk jangan hancur sangat nanti tak sedap. Agak-agak hampas tu antara hancur dn tak hancur.
11. Lepas tu, sayur-sayur yang telah disediakan tadi dimasukkan dalam satu bekas dan masukkan daun limau purut yang dihiris tadi.
12. Akhir sekali, masukkan hampas kelapa yang telah ditumbuk tadi dan gaul bersama sayur-sayur sampai mesra sesama mereka..

Selamat Mencuba!!!

Tiada ulasan: