2 April 2013

Resepi Masakan : Cucur Jagung

Assalamualaikum... Dah lama saya tak tulis pasal resepi yang saya ubah suai. Hari ni saya nak kongsikan resepi cucur jagung versi c!k caL!ph :) Resepi ni sangat mudah disediakan:

Bahan-bahan :
1. 1 tongkol jagung (nak guna jagung dlm tin pn blh, tp tak sedap sangat pada saya la)
2. 1 biji kentang
3. Garam
4. Ikan bilis (dalam 15 ekor)
5. 1 ulas Bawang Merah
6. 2 cawan tepung gandum
7. Air secukupnya

Cara Membuatnya :
1. Hiris jagung macam nak buat bubur jagung tu dan ambil sekali pati jagung tu.
2. Kentang dipotong dadu.
3. Tumbuk ikan bilis yang telah dibuang tahi dia dengan bawang sehingga lumat.
4. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi dalam bekas dan tuang sedikit air dan masukkan sedikit garam.
5. Gaul campuran air, garam dan bahan yang telah ditumbuk tadi.
6. Kemudian masukkan jagung dan kentang ke dalam campuran tadi.
7. Akhir sekali, masukkan tepung ke dalam campuran yang telah digaul dengan jagung dan kentang.
8. Panaskan minyak dan goreng.
9. Sedia untuk dihidang.

Selamat Mencuba!!!

Tiada ulasan: